Baanwielrenner Roy van den Berg, kanovaarster Ruth Vorsselman, het BMX-team van KWC en het hardlooptalent Naëlle Huijsmans van AV Isala ’96 waren donderdagavond de grote winnaars bij de 35ste editie van de VDK Sportverkiezing. In de Stadsgehoorzaal werd Roy van den Berg verkozen tot sportman van het jaar. Ruth Vorsselman mag zich wederom sportvrouw van het jaar mag noemen. KWC greep de titel sportploeg van het jaar en won de publieksprijs bij de ploegen. Huijsmans was de winnaar bij de jeugdsporter meisjes en sleepte ook de publieksprijs in de wacht bij de individuele sporters.

Sportman van het jaar

Bij de mannen ging de hoofdprijs dus naar Roy van den Berg. Dat was niet zo verwonderlijk. De baanwielrenner pakte vorig jaar voor het eerst de wereldtitel op het onderdeel teamsprint. Daarnaast prolongeerde hij met zijn teamgenoten de Europese titel op de teamsprint. Van den Berg was zelf niet aanwezig en had ook geen vervanger gestuurd, zodat de hoogste trede van het podium leeg bleef. Achter Van den Berg eindigde karateka Joël van Moerkerk als tweede. Jordy Tromp (hondensport) van Kringgroep IJsselmuiden eindigde als derde.

Sportvrouw van het jaar

Bij de vrouwen ging Ruth Vorsselman weer met de hoofdprijs naar huis. In 2019 behaalde ze individueel bij de dames vier nationale titels. In de tweepersoons kano pakte ze twee Nederlandse titels. Hiermee liet ze zien dat ze in de kanosport tot de top van Nederland behoort. Evenals vorig jaar eindigde Bianca Roosenboom (inlineskaten) als tweede. De derde plek was voor stepster Hermien Koers.

Sportploeg van het jaar

Bij de ploegen ging de overwinning naar het BMX-team van de Kamper Wielerclub (KWC). Deze ploeg zorgde vorig jaar voor een grote verrassing door in eigen huis de nationale titel voor zich op te eisen bij het NK BMX voor teams in een deelnemersveld van 54 verenigingen. De voetballers van DOS Kampen kwamen op plek twee terecht. De tafeltennissers van Kampenion eindigden als derde. KWC kon nog een keer juichen. Het BMX-team won ook de publieksprijs bij de teams met 788 stemmen en dat was een grote verrassing. DOS Kampen viste ook naast deze prijs met 733 stemmen.

Jeugdsporters van het jaar

Bij de jeugdsporter jongens werd Yanieck Frijstein, uitkomend voor The Hague Swimming, wederom uitgeroepen tot winnaar. Bij de verschillende NK’s verdiende hij drie nationale titels. De kanoërs Robbie Kock en Sil Hellendoorn van KV Skonenvaarder eindigden respectievelijk als tweede en derde. Naëll Huijsmans mag zich jeugdsporter van het jaar noemen. Zwemster Demi Westendorp van Deltasteur werd uitgeroepen tot de nummer twee in deze categorie. Amazone Jolien Felix was de nummer drie.Voor Huijsmans was het dubbel feest, want het atletiektalent won ook de publieksprijs bij de individuele sporters.

Jeugdsportploeg van het jaar

Bij de jeugdploegen ging het heren talententeam van RKDOS er met de winst vandoor. Deze ploeg met jonge turntalenten legde beslag op een eerste plaats. De twee kanovaarders Jesse Penninkhof en Jessin Kroes van KV Skonenvaarder waren de nummers twee in deze categorie. Het acroduo Lotte Starke en Nanda van de Beek van Wilhelmina verdiende een derde plek.

foto’s Richard Tennekes
voor Brugnieuws