Jeugdsportfonds

 

Contactpersoon:

Harry Schutte

Korte omschrijving werkgroep:

Maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek, beeldende kunst, theater of iets anders creatiefs kunnen doen.

Anneke Westerhof – Stichting Welzijn in Kampen
Gerhald  Schutte – Centrum Jeugd en Gezin Kampen
Mark Lemstra – Basis onderwijs
Hendrien Hoksbergen – Voortgezet onderwijs
Frank Rooseboom – Sportservice Kampen
Jenneke Bos – Gemeente Kampen

Wat een mooie boodschap van het GBW

Veel verenigingen zullen de volgende aankondiging van Het Groot Burger Weeshuis hebben gekregen:

Bestuur van het Groot Burger Weeshuis heeft gemeend om alle verenigingen die subsidie van ons krijgen vanwege de moeilijke periode een eenmalige extra subsidie 2020 te geven van 20% van de reguliere subsidie.

In de hoop de moeiten hiermee wat te verzachten,
namens het bestuur van de Stichting Het Grootburgerweeshuis te Kampen.

De Sportraad spreekt haar waardering daarvoor uit

Coronatijd benadrukt grote betekenis van sport

Tonny Zweers: Coronatijd benadrukt grote betekenis van sport
(door Gerard Meijeringh)

In de huidige coronatijd komt sporten onder druk te staan. Maar volgens specialisten heeft de coronacrisis maar weer eens duidelijk gemaakt dat sporten enorm belangrijk is. “Mensen zijn in deze tijd bewust dat bewegen enorm belangrijk is. Daar zou je winst uit moeten halen”, aldus voorzitter Tonny Zweers van Sportraad Kampen.

Het is vlak na de toespraak van minister president Mark Rutte, waarin hij strengere coronamaatregelen afkondigde. “Dit is heftig. De binnensport is weer de dupe. Sportscholen gaan dicht, zwembaden. Voetballers moeten weer trainen met z’n tweeën. Die raken daar ook op uitgekeken. Heel erg jammer, bewegen is zo gezond, maar ik heb wel begrip voor de maatregelen. We zijn de dupe van mensen die zich niet houden aan de regels”, aldus Zweers.

We maken een stap naar de bezuinigingen op welzijn. Volgens Zweers wordt hierdoor de sport gedupeerd. “Per 1 januari volgend jaar allerlei sportactiviteiten. Daar zitten veel activiteiten bij voor senioren en voor deze groep is het juist zo belangrijk om in beweging te blijven. We zijn bezig om te kijken of we dit kunnenonderbrengen bij verenigingen, maar dat heeft tijd nodig.”

Het is frustrerend voor Zweers. Aan de ene kant loont nieuw sportbeleid, maar aan de andere kant worden succesvolle bewegingsactiviteiten voor bepaalde doelgroepen geschrapt. Ook is ze niet gelukkig met het feit dat sportvereniging zoveel OZB-belasting moeten betalen. “Dat is zo oneerlijk. Neem nu KHC. Daar hebben mensen zich eerder kapot gewerkt om een hal neer te zetten. Nu wordt de club aangeslagen voor OZB-belasting. Al het werk wordt daar gedaan door vrijwilligers. Er komt geen betaalde kracht aan te pas. Toch moeten ze dat bedrag ophoesten, het blijft een heikel punt.”

Wel is Zweers lovend over de samenwerking met de gemeente. Het nieuwe sportakkoord is daarvan een vruchtbaar resultaat. NOC*NSF heeft een bedrag beschikbaar gesteld. “Daar kunnen we iemand van inhuren voor de ondersteuning van de sportraad. Dat is Wilco van de Vosse. Daar hebben we drie sessies mee gehad. Dat moet nu wel digitaal. Hij licht de sportraad door. Daarbij komen verschillende vragen aan de orde. Wat doen jullie?, Wat is de route? Hoe staat het met de toekomst/ Hoe wil je verder? Een van de uitkomsten is een samenwerking met Sportservice Kampen. Op deze manier versterk je elkaar en doe je niet allebeide hetzelfde. Verder gaan we kijken hoe we beter kunnen communiceren met de verenigingen.”

Zweers is al jarenlang voorzitter van Sportraad Kampen. Ze is blij met vers bloed in het bestuur. “Erik Koek is gestopt, maar er zijn nieuwe mensen bijgekomen. Harm IJzerman en Cees Visscher zijn toegetreden tot het bestuur als algemene bestuursleden. En Han Hanekamp is ook een nieuw gezicht. Hij werkt mee als adviseur”, aldus Zweers. Het bestuur bestaat verder uit penningmeester Eunice Boer, secretaris Albertine Wierda en de algemene bestuursleden Dik Koster en Berry Prinsen. Extern is er hulp van Hester Timmerman en Tijme Hertsenberg. “We hebben nu een heel sterk bestuur met mensen die echt wat kunnen. Dat moet ook. Ik kan het niet alleen en kan ook niet eeuwig voorzitter blijven. Maar dit geeft nieuwe energie.”

Deze coronaperiode is een moeilijke tijd voor sporters en sportbestuurders. “Het is een hele heisa voor een verenigingen om in deze tijd iedereen enthousiast te houden. Dit moet niet te lang meer gaan duren. Je moet de lol er wel inhouden. Dat is net als in het gewone leven. Daarom heb ik veel respect voor verenigingen en sportscholen die creatief proberen te zijn. De gemeente heeft daarbij ook goed meegewerkt”, aldus Zweers. Zijn de gemeente en Sportraad Kampen door allerlei ontwikkelingen dichter bij elkaar gekomen? “Ik denk het wel”, zegt Zweers resoluut. De samenwerking met Sportservice Kampen is belangrijk. Mensen moeten van buitenaf een duidelijke structuur kunnen zien. Wat doet Sportraad Kampen en wat doet Sportservice Kampen. Mensen van buitenaf en verenigingen moeten weten bij wie ze terecht kunnen met bepaalde onderwerpen. Daar gaan we ons sterk voor maken.”

Aangepaste maatregelen buitensport

Beste sportbestuurder,

Premier Mark Rutte heeft gisteren een toespraak gehouden over het coronavirus en de lockdown. Daarin kondigde hij extra landelijke maatregelen aan. Deze maatregelen gelden per dinsdag 15 december 2020. De maatregelen gelden in elk geval voor een periode van vijf weken. Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er maatregelen voor sport. De maatregelen hebben consequenties voor sport- en beweegaanbieders in Kampen. Wij hebben de belangrijkste maatregelen op een rij gezet.

De maatregelen zijn:

 • In een binnenruimte is sporten niet toegestaan.
 • Buiten mag maximaal met twee personen gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit.
 • Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden.
 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Zwembaden zijn gesloten.


Sporten in de openbare ruimte/op sportterreinen

Mochten er binnensportaanbieders zijn die de behoefte hebben om buiten te sporten, dan kunnen zij een e-mail sturen naar sportservice@kampen.nl.

Het protocol verantwoord sporten
Het protocol verantwoord sporten treft u aan op de website van NOC*NSF, klik  hier. Hierin staan alle maatregelen uitgebreid beschreven.

Veel gestelde vragen
Voor actuele informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over sport- en beweegactiviteiten in relatie tot de laatste COVID-19 maatregelen verwijzen wij u naar de site van NOC*NSF en de site van de Rijksoverheid.

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. U kunt terecht bij uw eigen sportkoepel. Deze worden via NOC*NSF en het ministerie van VWS zo goed mogelijk op de hoogte gehouden.

Informatie
Mocht u vragen hebben over deze informatie en/of andere vragen, laat ons dat dan weten via sportservice@kampen.nl. Wij proberen u dan zo snel mogelijk te antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Guido Vlierhuis
Beleidsontwikkelaar Sport

 

Sluiting binnensport accommodaties

Geacht bestuur, directie, sportaanbieder en gebruikers van onze binnensportaccommodaties,

Al enige tijd werd er al over gesproken over eventuele aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. De druk op aanvullende maatregelen nam ook toe naarmate de besmettingscijfers omhoog gingen.

Vanavond heeft Minister President Rutte dan ook verregaande maatregelen afgekondigd. Waaronder ook de maatregel om wederom alle binnensportaccommodaties vanaf middernacht te sluiten.
Dit betekent dat al onze gemeentelijke binnensport-accommodaties en de door de gemeente verhuurde zalen van derden, vanaf 15 december tot 19 januari gesloten zullen zijn.

Het gaat om de volgende gemeentelijke locaties:
* Sporthal De Reeve
* Multizaal De Reeve
* Sporthal Cellesbroek
* Sporthal Oosterholthoeve
* Multizaal Oosterholthoeve
* Gymzaal Lelystraat
* Gymzaal Noordweg
* Gymzaal Erfgenamenstraat
* Gymzaal Grafhorsterweg (PieterZandt)
* Gymzaal Reijersdam (basisonderwijs gedeelte)
en om de volgende zalen welke wij van derden verhuren:
* Almere College (Gym- en Balzaal)
* Ichthus College (JL1 en JL3 spelzaal)
* VIA (1 en 2)
* Prisma (1 en 2)

Uw geboekte uren zal ik verwijderen uit het reserveringssysteem en zullen dan niet gefactureerd worden. Deze week zal er nog een mail volgen van Sportservice met mogelijk meer informatie. Wij snappen dat voor velen de sluiting als een teleurstelling zal worden ervaren. Toch niet die laatste training, gymles het samen sporten voor de kerstvakantie. We hadden het jullie graag gegund.

Via deze weg willen wij jullie toch een fijne kersttijd toewensen en zien jullie met heel veel plezier in het nieuwe jaar graag terug.

Met vriendelijke groet,

Namens alle medewerkers binnensport,
Rico Doorn

Verhuur gemeentelijke sportaccommodaties
Beheerder gemeentelijke sportaccommodaties

Sportverkiezingen geschrapt

KAMPEN – Weekblad De Brug – Door Gerard Meijeringh – https://www.brugnieuws.nl/nieuws/sport/226654/sportverkiezingen-geschrapt

De VDK Sportverkiezing gaat in 2020 geen doorgang vinden. Normaliter worden elk jaar de Kamper sporters in de spotlights gezet, maar door het coronavirus is dat in 2021 geen haalbare kaart.
“We zijn tot de conclusie gekomen dat we in deze tijd geen sportverkiezingen kunnen houden zoals we normaal altijd doen”, zegt voorzitter Tonny Zweers van Sportraad Kampen.
“Niemand heeft reële kansen gehad om zich optimaal te laten zien. Iedereen moet kunnen sporten op zijn of haar niveau. Dat is dit jaar niet het geval geweest”, aldus Zweers.

Dit jaar ontsnapte het evenement maar net aan de kluwen van het coronavirus. Op 5 maart werden de jaarlijkse sportverkiezingen gehouden in De Stadsgehoorzaal. Nog geen week later ging Nederland grotendeels in het slot. Alle sportevenementen werden geschrapt. Dit seizoen gingen de sportwedstrijden nog wel van start, maar al snel kwam er een nieuwe lockdown, waar we nog steeds inzitten. Het is daarom volkomen begrijpelijk dat de VDK Sportverkiezing wordt geschrapt.

Volgens Zweers overweegt Sportraad Kampen nog wel om iets anders te doen voor de sport in Kampen. “‘De sport heeft het lastig om zich te laten zien, alle evenementen vallen uit. Daarom denken we na over mogelijkheden waar sportverenigingen zich kunnen profileren. Hoe.daar moeten we nog over in beraad De sport heeft het zwaar te verduren.”

 

Laatste stand van zaken coronamaatregelen

Beste sportbestuurder,

Op 3 november heeft premier Mark Rutte tijdens de persconferentie nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd. Deze zijn per woensdag 4 november 2020 om 22.00 uur ingegaan. De maatregelen gelden in elk geval voor een periode van twee weken. De maatregelen hebben ook consequenties voor sport- en beweegaanbieders in Kampen. Sporten is alleen nog beperkt mogelijk.

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er nieuwe maatregelen voor sport.

 • De nieuwe maatregelen zijn:

o   Maximaal 2 personen mogen met elkaar sporten (binnen en buiten) in een groepje. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.

o   Voor binnensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Zij houden onderling 1,5 meter afstand. En er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte.

o   Voor buitensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Zij houden onderling 1,5 meter afstand.

o   Groepslessen voor volwassenen bij commerciële sportaanbieders (bijvoorbeeld dans-, fitness-, sport, yoga en boksscholen) zijn verboden. Dit verbod geldt voor groepslessen die binnen en buiten plaatsvinden. Ook bootcamps buiten met meerdere groepjes van 2 personen zijn dus niet toegestaan.

 • Zwembaden zijn gesloten.
 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Als dit betekent dat een activiteit in een gemeentelijke sportaccommodatie nu niet meer door kan gaan, graag zelf de reserveringen per mail (huursportzaal@kampen.nl) annuleren.

Het protocol verantwoord sporten
Het protocol verantwoord sporten treft u aan op de website van NOC*NSF, klik  hier. Hierin staan alle maatregelen uitgebreid beschreven.

Aangepaste noodverordening; toezicht en handhaving
De noodverordening voor de regio IJsselland treft u aan op de website van Veiligheidsregio IJsselland, klik hier.

Consequenties COVID-19 maatregelen
Inmiddels is bekend dat de TASO-regeling voor sportverenigingen en de TVS-regeling voor verhuur van sportaccommodaties ook voor de periode 1 oktober t/m 31 december 2020 zullen gaan gelden.
Wij houden u op de hoogte van de nadere uitwerking van deze regelingen.

Veel gestelde vragen
Voor actuele informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over sport- en beweegactiviteiten in relatie tot de laatste COVID-19 maatregelen verwijzen wij u naar de site van NOC*NSF en de site van de Rijksoverheid.

Wij kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft. U kunt terecht bij uw eigen sportkoepel. Deze worden via NOC*NSF en het ministerie van VWS zo goed mogelijk op de hoogte gehouden.

Informatie
Mocht u vragen hebben over deze informatie en/of andere vragen, laat ons dat dan weten via sportservice@kampen.nl. Wij proberen u dan zo snel mogelijk te antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Guido Vlierhuis
Beleidsontwikkelaar Sport
g.vlierhuis@kampen.nl

Aangepast protocol, graag wijzigingen doorgeven

Beste gebruikers,

Afgelopen dinsdag heeft het kabinet verscherpte maatregelen aangekondigd die vanaf woensdag 22:00 uur gelden.
Als het goed is heeft u ook vandaag een mail van Guido Vlierhuis gehad met daarin de hoofdpunten van de maatregelen.

Hierop hebben wij ons protocol aangepast. Het aangepaste protocol downloadt u in pdf formaat via deze link: PDF aangepast protocol.

Ik kan me voorstellen dat een aantal activiteiten niet meer kan plaatsvinden, zoals competitiewedstrijden, onderlinge partijtjes of omdat de 1,5 meter afstand met 18+ niet gehandhaaft kan worden. En dat u daarom geen gebruik gaat maken van de sportaccommodatie. Ook kan ik me voorstellen dat u een alternatief heeft bedacht voor deze uren.
Hoe logisch soms zaken kunnen zijn, is voor mij niet geheel te overzien wie, wat, waar (gezien bovenstaande) doet.

Zou u daarom zo vriendelijk willen zijn om door te geven wanneer u geen gebruik meer maakt van onze accommodaties?
a) om eventuele inzet van beheer die nodig was te kunnen herzien
b) ik kan u dan uit het rooster halen, scheelt kosten
Graag doorgeven via: huursportzaal@kampen.nl

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,
Rico Doorn

Corona update gebruik sporthallen en gymnastiekzalen

Geachte gebruiker,

Corona

Het laat zich aanzien dat het coronavirus nog maanden onder ons is. Van een gehoopte afbouw van de maatregelen, is vooreerst nog geen sprake. Wij gaan ervan uit dat u deze winter nog niet op de oude manier gebruik kunt maken van onze sporthallen en gymnastiekzalen.

Huidige situatie

Op 17 augustus kon u weer in de sporthallen sporten. Na meting van de luchtkwaliteit, openden wij twee weken later ook weer de gymnastiekzalen. Wel is het gebruik aangepast. Ramen en deuren staan open, het gebruik van douches en toiletten is beperkt en er zijn looproutes. Alle regels staan in ons protocol. Wij wijzen u er nogmaals op dat de maatregelen niet vrijblijvend zijn.

Winter

Onze zorg blijft de luchtkwaliteit. Het is voor ons niet mogelijk voor de winter alle accommodaties te voorzien van een adequaat ventilatiesysteem. Afgezien van de hoge kosten, is de opdracht te groot voor een snelle uitvoering. Houdt u er rekening mee dat u ook straks bij lage buitentemperaturen, sport met ramen en deuren open. Het wordt koud in onze sportaccommodaties.

Ten slotte

In het belang van ieders gezondheid, vragen wij om uw begrip. Uiteraard blijven wij meten. Misschien is meer mogelijk, dan wij nu weten. Voor tips, suggesties en opmerkingen kunt u altijd bij ons terecht.

Hoogachtend,
Henk Kremer,
afdeling Ruimtelijke realisatie

Nieuw onderkomen in het park

De mannen van de duikvereniging De Oester zijn begonnen met hun klus voor hun nieuwe onderkomen in het park, waar ook de Sportraad een plek zal krijgen.
Zelfwerkzaamheid blijkt voor sportverenigingen te lonen. Ook de nodige sponsoren werken mee om het project te realiseren. Respect voor deze mannen!!

Actuele protocollen

Beste sportbestuurder,

Ondanks de aanpassingen die u hebt moeten doen vanwege het coronavirus, is inmiddels het nieuwe sportseizoen gelukkig weer in volle gang. Met dit bericht willen we u nogmaals op de meest actuele protocollen en richtlijnen attenderen en verzoeken deze goed in acht te nemen tijdens uw activiteiten. Download de laatste versie via deze link: Protocol versie 17 september 2020.

Sportprotocol

Het actuele sportprotocol is terug te vinden op www.nocnsf.nl/sportprotocol. Kijk regelmatig of er ook wijzigingen zijn. De meest actuele versie wordt hier gepubliceerd en u kunt er ook digitale hulpmiddelen vinden voor uw de organisatie van uw activiteit(en).

Verantwoord gebruik binnensportaccommodatie

De handreiking voor verantwoord gebruik binnensportaccommodaties vindt u hier. Alle gebruikers van de gemeentelijke sportaccommodaties zijn geïnformeerd over het protocol van de gemeente Kampen (zie bijlage). Graag nogmaals aandacht hiervoor!

(sport) kantines & horecaprotocol

Voor alle horeca, groot of klein, geldt het horecaprotocol! Het horecaprotocol is hier terug te vinden. Denk hierbij dus ook aan het aantal personen wat maximaal bij elkaar aan tafel mag zitten (helaas geen teamtafels), de afstand onderling, intekenlijsten voor wie een kantine betreedt en het toezicht hierop.

Toezicht & handhaving

Wij beseffen ons goed dat het niet altijd gemakkelijk is en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van aanbieders, sporters, vrijwilligers en bezoekers. Toch is het van belang voor ieders gezondheid dat de gestelde richtlijnen en maatregelen worden opgevolgd. U bent als aanbieder van activiteiten hiervoor verantwoordelijk en aansprakelijk. Boa’s van de gemeente Kampen zijn de afgelopen periode bij verschillende sportaccommodaties geweest om te kijken of de maatregelen worden opgevolgd. Er zijn veel complimenten uitgedeeld, maar ook waarschuwingen gegeven. De komende tijd worden meer binnen- en buitensportaccommodatie bezocht.

Informatie

Mocht u vragen hebben over deze informatie en/of andere vragen, laat ons dat dan weten via sportservice@kampen.nl. Wij proberen u dan zo snel mogelijk te antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Guido Vlierhuis
Beleidsontwikkelaar Sport
g.vlierhuis@kampen.nl

Contactgegevens

Sportraad Kampen

Contactadres:
IJsselzicht 9
8261 JJ Kampen

Bezoekadres:
Vloeddijk 79
(gebouw stichting welzijn)
8261 GE Kampen

T: 0681720748
E: info@sportraadkampen.nl
W: www.sportraadkampen.nl