Zweers: ‘Sportverenigingen niet meer belasten’

 

KAMPEN – In ‘t Via wordt op vrijdag 11 maart de 31ste editie van de Kamper Sportverkiezingen gehouden. In de aanloop naar dit evenement maakt voorzitter Tonny Zweers van Sportraad Kampen zich zorgen over de Kamper sport. Door de bezuinigingen van de laatste jaren en in de toekomst wordt de Kamper sport(er) volgens haar in het nauw gebracht.

In de weken voor de sportverkiezingen heeft Zweers een volle agenda. “Maar ik doe het met veel plezier”, zegt Zweers. Als geen ander weet ze wat er speelt in de Kamper sportwereld. Ze ziet veel enthousiasme. “Ik was bij een vergadering van de gezamenlijke gymnastiekverenigingen. Daar werd voorgesteld om een beweegdag te organiseren. Daar werd gelijk positief op gereageerd. Of neem nou KJLTC. Daar hebben ze een succesvol tennistoernooi georganiseerd. Het zijn allemaal mooie initiatieven.”

Fabriekshal

Nog steeds staan er enthousiaste mensen op die een boost geven aan de Kamper sport. Maar het wordt er voor de verenigingen allemaal niet eenvoudiger op. De afgelopen jaren is er veel bezuinigd door de gemeente, waardoor zaalhuren omhoog zijn gegaan. “En dan moet er nog 90.000 euro worden bezuinigd”, vult Zweers aan. Ze vraagt zich af waar dat geld vandaan moet komen. Steeds vaker hikken verenigingen tegen de hoge zaalhuren aan. “Een vereniging opperde al dat ze net zo goed zelf een fabriekshal kunnen inrichten met een hypotheek erop. Je kunt als gemeente niet meer vragen. Verenigingen kunnen stijgende kosten alleen maar het hoofd bieden via de verhoging van de contributie. Maar dan sluit je mensen uit. Maak sporten niet te duur. We willen zoveel mogelijk mensen laten bewegen. Dat is ook wens van de gemeente.” Volgens Zweers is het veelzeggend dat het Jeugdsportfonds, dat financieel minder daadkrachtige ouders de kans geeft om hun kinderen te laten sporten, helemaal vol zit. “Dat is niet voor niets.” Ook het wegvallen van subsidies heeft de verenigingen veel geld gekost. Subsidies voor jeugd of ten behoeve van het opleiden van kader behoren tot het verleden. “Ik vind het bewonderenswaardig dat verenigingen het toch nog steeds voor elkaar krijgen om financieel rond te komen en mensen op te leiden. Maar het moet wel ergens vandaan komen. Als bij de gemeente de pot leeg is en bij verenigingen ook, weet ik het ook niet meer.”

Waardering

Vrijdag 11 maart zal dit onderwerp ongetwijfeld ter sprake komen bij de Kamper Sportverkiezingen. Volgens Zweers een belangrijk evenement voor de Kamper sport. “Bij de sportverkiezingen is er veel waardering voor sporters, maar ook voor begeleiders. Zij werken er hard voor om ervoor te zorgen dat sporters hun ding kunnen doen. Tijdens de verkiezingen zitten er zo’n vierhonderd mensen in de zaal en wordt sport op de kaart gezet in Kampen. En er wordt op een positieve manier naar sport gekeken en dat is in Nederland wel eens anders.”

Match

Zweers is al sinds september 2002 voorzitter van Sportraad Kampen, dat het evenement organiseert. Ook Sportraad Kampen moet het doen met minder geld, maar door een match op de Tohopesate zijn er toch belangrijke investeringen gedaan. “We krijgen een nieuw logo en een nieuwe website. De Tohopesate biedt veel mogelijkheden voor verenigingen”, benadrukt Zweers. Momenteel zitten er zes personen in het bestuur van Sportraad Kampen. Volgens Zweers is een uitbreiding van het bestuur gewenst. “Er zijn zoveel werkgroepen van de gemeente waarbij we aanschuiven. Het is moeilijk om alles in te plannen.”

Samenwerken

Dat speelt ook bij diverse sportverenigingen. “Ad hoc is er vaak zoveel te doen dat er geen tijd is om visie te ontwikkelen. En dat moet eigenlijk wel.” Zweers pleit voor meer samenwerking tussen verenigingen. Bijvoorbeeld op bestuurlijk niveau. “Een penningmeester kan voor meerdere verenigingen werkzaam zijn. En Ga samen dingen organiseren voor kleine groepen, zoals voor mensen met een beperking”, geeft Zweers de verenigingen mee.

Contactgegevens

Sportraad Kampen

Contactadres:
IJsselzicht 9
8261 JJ Kampen

Bezoekadres:
Vloeddijk 79
(gebouw stichting welzijn)
8261 GE Kampen

T: 0681720748
E: info@sportraadkampen.nl
W: www.sportraadkampen.nl